srijeda, 2. ožujka 2016.

Polarizirano ili ne-polarizirana?

Polarizirano ili ne-polarizirana?
Polarizirano ili ne-polarizirana?
Jedno od glavnih pitanja sa kojim se ljudi susreću pri kupnji sunčanih naočala je: koja je razlika između polarizirane i nepolarizirane stakla.

Gotovo svaki par sunčanih naočala pruža vašim očima barem minimalnu zaštitu od prodora sunčevih zraka.

Razina zaštite uvelike varira, ali čak i najjeftiniji par naočala će pružiti zaštitu za vaše oči. Polarizirane naočale idu korak ispred nepolariziranih stakla. Polarizirane naočale su posebno dizajnirani kako bi zaštitili vaše oči od horizontalnog blještavila sunca. Setite se bljeska kada sunce udari o haubu vaših kola. Sa nepolariziranim staklima, taj bljesak će direktno pogoditi vaše oči. Iako će biti zatamnjen u poređenju sa gledanjem u taj bljesak bez naočala, ipak će zasvetleti u vašim očima. Polarizirana stakla filterišu taj bljesak, štiteći vaše oči,  olakšavajući vam da vidite. 

Polarizirana stakla se koriste za blokiranje intenzivne svjetlosti koje se reflektira od ravne površine. Sunčane naočale koje su izrađene s polariziranim lećama može blokirati odsjaj, jer oni su vertikalno polarizirana, a svjetlost koja se odbija od ravne površine horizontalne polarizacije. Nepolarizirana stakla imaju tamnu nijansu i smanjuju intenzitet svjetlosti.

 Polarizirane naočale mogu imati svoje prednosti, ali ne za svakoga. Neki skijaški entuzijasti misle da ona otežavaju razaznavanje uspona i nizbrdica više nego nepolarizirana stakla. Drugi se pak ne voze toliko i ne provode vreme baveći se sportovima napolju da bi posezali za polariziranim staklima koja vrede više.