srijeda, 23. ožujka 2016.

Što su polarizirane naočale?

Što su polarizirane naočale?
Što su polarizirane naočale
Polarizirane sunčane naočale su posebne naočale dizajnirane kako bi smanjili odsjaj i poboljšava osjetljivost na kontrast. Razmišljanje uništava prave objekte u boji i čini ih je teško razlučiti.

Za razliku od tradicionalnih sunčane naočale, polarizirane sunčane naočale selektivno blokirati odsjaj, umjesto da se zamagliti cijelu vidno polje. Tradicionalni naočale mogu smanjiti odsjaj, ali oni također blokiraju fine detalje u okolišu, kao rezultat boju koja se koristi za bojanje stakla.

Polarizirane naočale su izrađene od prozirnog matetrjala, obično stakla ili plastike, koji blokiruju određene vrste svjetlosnih valova. Sunčane naočale i stakla na objektivu fotoaparata ili kamere su često polarizirana kako bi smanjili odsjaj površine kao što su svjetlost reflektira na površini jezera ili haubi automobila. Kao sjenila kontrolirati količinu svetosti koja ulazi kroz prozor polarizacije blokova i do 50% svjetlosti koja prolazi kroz stakla naočala. Osoba koja nosi Žovkva stakla u većini slučajeva jasno vidjeti, ili polarizirane leće smanjuju svjetlinu i refleksiju svjetla.

Kako funkcionišu polarizirane naočale?

Kada se svjetlo reflektira od površine, valovi su najjači u određenom smjeru, obično vodoravno, okomito ili dijagonalno. To se naziva polarizacija. Sunčeva svjetlost, koja se odbija od površine kao što su voda, ceste ili metala obično odražava vodoravno, a utječe na oči promatrača, stvara intenzivan odsjaj. Većina polariziranih naočala za naočale su prekriveni tankim vrlo vertikalnim trakama koje omogućuju samo vertikalna zakrivljena svjetla koja ulazi u oko. Bljesak je eliminirana jer su vodoravne svjetlosni valovi ne mogu zaobići okomiti filtar.

Staklo može biti polarizirani u različitim stupnjevima i na različite načine. Većina jeftinih polariziranih naočala imaju tanki film koji je pohranjen na obje strane stakla, te u mnogim kvalitetnijih objektiva koji film koji se nanosi između dvije ploče od stakla, što ga sprječava od uzimajući izgreben ili izbrisana. Za dodavanje na gušće FIM, ona pruža više polarizaciju.

Danas, polarizirane sunčane naočale su sve popularniji među sportašima, uključujući i skijaši, golfera, bicikliste i trkače, kao i puštanje u govno. Iako skuplji od tradicionalnih sunčane naočale, polarizirane sunčane naočale učinkovito smanjuju odsjaj od raznih drugih područja u blizini vode, kao što su snijeg i stakla. Vozači također imaju koristi od polariziranih naočala, kao što su posebno staklo koje smanjuje odsjaj od površine ceste.