srijeda, 6. siječnja 2016.

Zaštita očiju od sunca s naočalama

Zaštita očiju od sunca s naočalama
Zaštita očiju od sunca s naočalama
Da biste zaštitili oči od štetnog sunčevog zračenja, sunčane naočale treba blokirati 100% UV zraka. Kao što sunčevi ultravioletni (CV) zrake mogu oštetiti kožu, tako isto mogu nanijeti ozljede leći i rožnici.

UV zračenje povećava šanse za dobivanje katarakte, koja baca sjenu na leću i uzrokuje smanjenje vida. Također se povezuje i sa degeneracijom makule, dijela mrežnice koji je zadužen za oštar vid, koja se može liječiti ali je neizlječiva bolest.

Dugotrajno izlaganje UV zračenju može dovesti do katarakte, raka kože oko očiju i drugih poremećaja oka. Ukratko, pretjerana izloženost UV zračenju uslijed dnevnih aktivnosti, uključujući refleksiju sa snijega, pločnika i drugih površina, može dovesti do opeklina prednje površine oka, slično opeklinama na koži.

Okviri koji prianjaju uz lice pružaju najbolju zaštitu, tako što ograničavaju zalutale sunčeve zrake da dopru do vaših očiju iznad i iza periferije stakala vaših sunčanih naočala.

Pobrinite se odabrati naočale koje blokiraju UV zrake. Nemojte da vas povuče boja ili cijena. Sposobnost da blokiraju UV svjetlost ne ovisi od cijene ili od toga koliko su tamne naočale.

Nosite siva stakla zato što smanjuju intenzitet svjetlosti bez da mijenjaju boju objekata, pružajući vam najprirodnijij izgled boja. Boja stakala je stvar ukusa, dok je najbitnija odlika sunčanih naočala koliko CV radijacije apsorbiraju.

Ne zaboravite na zaštitu djece i tinejdžera. Oni obično provode više vremena na suncu od odraslih. Dječje sunčane naočale su sad pristupačne u nizu raznobojnih dizajnova, od kojih su mnoge dizajnirane po stilu za odrasle.